Από το Καλλυντικό στο Cosmeceutical

Από το Καλλυντικό στο Cosmeceutical

- 04/12/2017

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για τη σημασία της καλλυντικής περιποίησης του δέρματος μας.

Τι έχει νόημα και τι όχι;

Πρέπει να χρησιμοποιούμε καλλυντικά;

Αξίζει να επενδύουμε σε ακριβά καλλυντικά cosmeceuticals;


Η αλήθεια είναι ότι η καλλυντική περιποίηση είναι τόσο παλιά, όσο και η ανθρώπινη φιλαρέσκεια. Ποιος δεν ξέρει τα μπάνια ομορφιάς της Κλεοπάτρας, τις μάσκες ομορφιάς από μέλι και λεμόνι των γιαγιάδων μας ή τη χρήση ελαιόλαδου για ενυδάτωση μαλλιών και σώματος;

Η τεχνολογία των καλλυντικών έχει κάνει άλματα από τότε κι έτσι σήμερα υπάρχει διαθέσιμη μια απίθανη πληθώρα προϊόντων που πολλές φορές μας μπερδεύουν και μας προβληματίζουν. Νομίζω λοιπόν ότι για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα «ποια κρέμα να πάρω;», είναι χρήσιμο να απαντήσουμε τρία απλά ερωτήματα:

Τι τύπο δέρματος έχω;

Είναι γεγονός ότι άλλες ανάγκες έχει ένα λιπαρό δέρμα με τάση ακμής και άλλες ένα ξηρό λεπτό δέρμα. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε και τα ειδικά προβλήματα που μπορεί να έχει το δέρμα μας. Για παράδειγμα το να είναι φωτογηρασμένο, να επιβαρύνεται από εργασία σε ακραίες συνθήκες ( κρύο, ζέστη, πολύωρη χρήση υπολογιστή) ή να έχει τάση για δυσχρωμίες.

Πόσο πειθαρχώ στη σωστή χρήση των καλλυντικών;

Δεν έχει νόημα να φορτώνομαι με καλλυντικά που δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ. Αν είμαι τύπος που θέλω απλά μια κρέμα που θα βάλω μια φορά τη μέρα θα χρησιμοποιήσω διαφορετικό προϊόν, από κάποιον που επιθυμεί μια περίπλοκη και χρονοβόρα ρουτίνα περιποίησης με πολλά και διαφορετικά σκευάσματα.

Ποια είναι τα πιο απαραίτητα προϊόντα για μια σωστή καλλυντική περιποίηση;

Συνοψίζοντας και απλοποιώντας μια σύγχρονη καλλυντική πρόταση θα έλεγα ότι αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις βασικές κατηγορίες καλλυντικών:

  • Ένα αντιοξειδωτικό προϊόν, που θα περιέχει αναγνωρισμένα αντιοξειδωτικά μόρια όπως το ασκορβικό οξύ ( βιταμίνη C ), η τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) και το φερουλικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά σκευάσματα εφαρμόζονται το πρωί σε στεγνό καθαρό δέρμα. Στόχο έχουν να μας προστατέψουν από τις βλαβερές επιδράσεις του περιβάλλοντος (ήλιος, στρες, μόλυνση).
  • Ένα αντηλιακό σκεύασμα που εφαρμόζουμε καθημερινά χειμώνα καλοκαίρι. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε δείκτες από 20 και υψηλότερους και όταν η έκθεσή μας αυξάνεται να επαναλαμβάνουμε τη χρήση.
  • Ένα ενυδατικό προϊόν που να αποκαθιστά το λιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας και να προστατεύει από την αποξήρανση. Συνήθως η χρήση του είναι 1 με 2 φορές την ημέρα. Το υαλουρονικό οξύ, ο φυσικός ενυδατωτικός παράγοντας του δέρματος NMF και τα λιπίδια (κεραμίδια, χοληστερόλη και λιπαρά οξέα) αποτελούν κλασσικά συστατικά αυτών των προϊόντων.
  • Ένα προϊόν κυτταρικής ανανέωσης, συνήθως για βραδινή χρήση που στόχο έχει να μικρό-απολεπίσει την επιδερμίδα και να διεγείρει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Η ρετινόλη και τα οξέα φρούτων είναι συχνά χρησιμοποιούμενες τέτοιες ουσίες.

 

Τελειώνοντας, είναι σημαντικό να πούμε ότι η επιλογή των καλλυντικών μας, θα πρέπει να στοχεύει σε προϊόντα δοκιμασμένα σε κλινικές δοκιμές, που οι συνθέσεις τους είναι ελεγμένες ώστε να είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς. Μιλάμε σήμερα για τα cosmeceuticals, προϊόντα που συνδυάζουν την άριστη καλλυντική υφή (COSMEticon) με τη δράση και αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου (pharmaCEUTICAL).Ο δερματολόγος μας είναι ο πλέον κατάλληλος να μας καθοδηγήσει και να μας συμβουλέψει στην επιλογή μας.

Σχολιάστε