Έλεγχος του Δέρματος και Προστασία

Εάν αγαπάς κάποιον, παρατήρησε προσεκτικά τις ελιές του!

Πάντοτε η καλύτερη άμυνα θα είναι η πρόληψη. Έτσι και ο καρκίνος του δέρματος θεραπεύεται αν εντοπισθεί εγκαίρως.

ΕΛΙΕΣ & ΣΠΙΛΟΙ

Το 90% των καρκίνων του δέρματος θεραπεύονται αν διαγνωσθούν εγκαίρως

Η έκθεση στον ήλιο και ιδιαίτερα στις ακτίνες UVB και UVA, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα και αλλοιώσεις στο DNA τους. Εάν αυτές οι αόρατες βλάβες επαναλαμβάνονται, μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε καρκίνο του δέρματος. Οι δύο κύριες κατηγορίες καρκίνου του δέρματος είναι το μελάνωμα και οι μη-μελανωματικοί καρκίνοι. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τη μοναδική μορφή καρκίνου που είναι ορατή στο μάτι και συνεπώς είναι εύκολο να εντοπισθεί.

Όλοι μας λιγότερο ή περισσότερο κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε καρκίνο του δέρματος. Γι’αυτό το λόγο, η πρόληψη παραμένει η καλύτερη θεραπεία:

 • Υιοθέτησε τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς κάτω από τον ήλιο.
 • Παρατήρησε προσεκτικά τις αλλαγές στο δέρμα και τις ελιές σου.
 • Καθιέρωσε την τακτική επίσκεψη στο δερματολόγο σου.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος είναι μεγαλύτερος εάν ισχύει μια ή περισσότερες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Ανοιχτόχρωμος φωτότυπος: δέρμα, μάτια και μαλλιά ανοιχτού χρώματος.
 • Γενετικοί παράγοντες: μεγάλος αριθμός ελιών στο δέρμα –  ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
 • Ηλιακά εγκαύματα: σοβαρά και επαναλαμβανόμενα, ειδικά μέχρι την ηλικία των 15 ετών
 • Συχνή χρήση μεθόδων τεχνητού μαυρίσματος (solarium).

 

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχούν:

 • Ξαφνική εμφάνιση νέων ελιών στο δέρμα: 8 στις 10 φορές, το μελάνωμα εμφανίζεται χωρίς να προϋπάρχει κάποια ελιά. Είναι λοιπόν σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην αναγνώριση νέων χρωματικών βλαβών στο δέρμα.
 • Αλλαγή σε μια υπάρχουσα ελιά στο δέρμα: το μελάνωμα μπορεί να εξελιχθεί από ελιές που ήδη υπάρχουν και είτε μεγαλώνουν, είτε αλλάζουν σχήμα ή χρώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η παρακάτω μέθοδος 5 σημείων που χρησιμοποιείται και από δερματολόγους, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις ύποπτες βλάβες με γυμνό μάτι.
ΜΗ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι μη-μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος αποτελούν την πιο συχνή μορφή καρκίνων του δέρματος. Εξελίσσονται αργά, αλλά αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να δώσουν ακόμη και μεταστάσεις.  Η έγκαιρη διάγνωση τους, δίνει τη δυνατότητα ριζικής θεραπείας και ίασης.

Οι καρκίνοι αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Τις ακτινικές υπερκερατώσεις που εμφανίζονται τοπικά στην επιφάνεια του δέρματος, λόγω παρατεταμένων και επαναλαμβανόμενων εκθέσεων στον ήλιο. Τυπικά εμφανίζονται σαν μια ή περισσότερες μικρές κόκκινες ή καφέ κηλίδες του δέρματος με συχνά λεπιδώδη επιφάνεια και τραχιά υφή. Εκδηλώνονται κυρίως στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο, όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, ο λαιμός και τα άκρα και προσβάλλουν συνήθως άτομα άνω των 40 ετών. Οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι προ-καρκινικές βλάβες και πρέπει να θεραπεύονται έγκαιρα από το δερματολόγο γιατί παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
 • Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που προσβάλλει έναν στους 5 ενηλίκους ηλικίας άνω των 50 ετών. Αν και σπάνια δίνει μεταστάσεις, μπορεί εάν παραμεληθεί να διηθήσει τοπικά το δέρμα, τους μύες, ακόμη και οστά της περιοχής πάνω στην οποία αναπτύσσεται.
 • Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα που είναι ο δεύτερος πιο συχνός κακοήθης όγκος στους λευκούς ανθρώπους. Εμφανίζεται ως σκληρές υπερκερατωσικές πλάκες με τάση αύξησης του μεγέθους τους. Έχουν αυξημένη πιθανότητα μετάστασης, ειδικά όταν εντοπίζονται σε σημεία όπως το χείλος ή το αυτί
Παρατηρήστε τις ελιές σας με την απλή μέθοδο 5 σημείων!

Πραγματοποιήστε μια σύντομη αυτοεξέταση
με τη βοήθεια ενός καθρέπτη χειρός

Πρόσωπο

Εξετάστε το πρόσωπο και τα αφτιά σας. Για το τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιείστε ένα στεγνωτήρα μαλλιών (πιστολάκι σε χρήση κρύου αέρα).

Χέρια

Παρατηρήστε τις παλάμες και το άνω μέρος των χεριών χωρίς να ξεχνάτε τα νύχια. Εξετάστε τους αγκώνες, τους βραχίονες και τις μασχάλες.

Κορμός

Κοιτάξτε προσεκτικά το λαιμό, το στήθος (καθώς και την περιοχή κάτω από αυτό στις γυναίκες) και την κοιλιά.

Πλάτη

Εξετάστε τον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη, τους γλουτούς, το πίσω μέρος των μηρών, των βραχιόνων και των αφτιών.

Πόδια

Σε καθιστή στάση παρατηρήστε το εσωτερικό μέρος των μηρών, τις κνήμες, τα πόδια και τα πέλματα, χωρίς να παραλείψετε τα νύχια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

ELLANSE

Ένα εμφύτευμα μοναδικό στον τρόπο δράσης του, όντας βιοδιεγέρτης, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου τύπου Ι δίνοντας στο πρόσωπο φυσική ομορφιά και όχι μόνο όγκο όπως τα περισσότερα fillers…

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Εμπιστευθείτε την ikonDerma για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως ρυτίδες, εμβαθύνσεις, γραμμές και χαλάρωση του δέρματος, αιμαγγειώματα, καφέ κηλίδες, φακίδες, αποτρίχωση laser, τοπικό λίπος και κυτταρίτιδα.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Στην ikonDerma ειδικευόμαστε στη χρήση των ενέσιμων εμφυτευμάτων, για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου. Δεν χρησιμοποιούμε μόνο εμφυτεύματα πλήρωσης με υαλουρονικό οξύ τελευταίας τεχνολογίας, αλλά…

ΙΑΤΡΙΚΑ LASER

Στο χώρο μας θα βρείτε μια σειρά από τα πιο εξελιγμένα ιατρικά laser που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, ποικίλα δερματολογικά και αισθητικά ζητήματα. Αντιμετωπίστε εκτός της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας, μυρμηγκιές, κηλίδες…

Είμαστε εδώ για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας