Η φροντίδα του δέρματος είναι μια διαρκής διαδικασία

Η φροντίδα του δέρματος είναι μια διαρκής διαδικασία

- 28/02/2017

Τα τελευταία χρόνια η δερματολογία καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση, την αισθητική βελτίωση μέσα από τη φροντίδα του δέρματος. Το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται και οι άνθρωποι επιθυμούν μια ελκυστική, νεανική εμφάνιση ακόμη και σε ηλικίες άνω των 60 ετών, μια που παραμένουν κοινωνικά και επαγγελματικά ενεργοί. Συνεπώς, οι δερματολόγοι είναι αυτοί που με τις γνώσεις τους αλλά και με την εξατομικευμένη εκτίμηση μπορούν ναπροσφέρουν αποτελεσματικές, ασφαλείς και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για ένα πιο όμορφο και υγιές δέρμα.

Η εποχή που τα χημικά πίλινγκς και οι καθαρισμοί ήταν τα μοναδικά μέσα αντιγήρανσης πέρασαν ανεπιστρεπτί. Το σύγχρονο δερματολογικό ιατρείο είναι εξοπλισμένο με μια πληθώρα συσκευών και μέσων που σκοπό έχουν να επιδιορθώσουν και να ανανεώσουν το προβληματικό, κουρασμένο ή γηρασμένο δέρμα.

Καθένας έχει το δικό του, ιδιαίτερο προφίλ δέρματος. Το σχήμα του προσώπου (οβάλ, τετράγωνο), η κληρονομικότητα, ο φωτότυπος (ανοιχτόχρωμος ή σκούρος), η υφή του δέρματος (παχύ σμηγματορροϊκό ή λεπτό και εύθραυστο), το ορμονικό προφίλ (είναι γνωστό ότι επηρεάζει την ακμή ή τη δημιουργία καφέ κηλίδων), οι συνήθειες (ηλιοθεραπεία, διατροφή, κάπνισμα) και φυσικά η ηλικία καθορίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του ασθενούς και τις μεθόδους που θα επιλέξουμε για την αισθητική του βελτίωση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και ανά ηλικιακό group, προτείνονται:

Σε ηλικίες μέχρι 30 ετών

 • Ελαφρά πίλινγκς και μικροδερμοαπόξεση με κρυστάλλους. Αντιμετωπίζουν ακμή, λιπαρότητα και διεσταλμένους πόρους.
 • Fraxel laser. Διορθώνει τις ουλές ακμής.

Σε ηλικίες από 30 έως 45 ετών

 • Βοτουλινική τοξίνη (Botox). Προλαμβάνει τις δυναμικές ρυτίδες κίνησης.
 • Ενέσιμα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως. Αποκαθιστούν τις πρώτες ρυτίδες γύρω από το στόμα.
 • Μεσοθεραπεία. Με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για θρέψη του αφυδατωμένου, θαμπού δέρματος.
 • Πολυγαλακτικό οξύ. Για αποκατάσταση όγκου, πχ ζυγωματικών.
 • Φωτοανάπλαση με laser χρωστικής. Διορθώνει πανάδες, ευρυαγγείες και δίνει λάμψη.
 • Laser Nd.YAG σύσφιξης. Πυκνώνει τον δερματικό ιστό και δίνει σφριγηλό περίγραμμα προσώπου.
 • Fraxel laser. Αναπλάθει σε βάθος το δέρμα και αποκαθιστά τη φωτογήρανση.
 • Ραδιοσυχνότητες. Συνεισφέρουν στη θεραπεία της χαλάρωσης και της κυτταρίτιδας στο σώμα.

Σε ηλικίες από 45 ετών και πάνω

 • Ό,τι και στην προηγούμενη κατηγορία, αλλά συνήθως σε μεγαλύτερες ποσότητες, μεγαλύτερες εντάσεις και πιο συχνά.
 • Εδώ, η συνεργασία με την πλαστική χειρουργική είναι σκόπιμη για επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ό,τι η φροντίδα του δέρματος και η αντιγήρανση είναι μια συνεχής, πολυεπίπεδη και συνδυασμένη διαδικασία. Ξεκινά με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τη σωματική άσκηση και τη διακοπή του καπνίσματος. Συνεχίζεται με την κατάλληλη δερμοκαλλυντική αγωγή που ο δερματολόγος προσαρμόζει στις ανάγκες σας (συστήνοντας κρέμες με βιταμίνες, συνένζυμα, λιποϊκό οξύ, μέταλλα, πολυπεπτίδια). Στη συνέχεια περνά από τη διατροφή (πλούσια σε αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) και καταλήγει σε συνδυασμό των μεθόδων της αισθητικής δερματολογίας, μιας και το δέρμα μας χρειάζεται λίγο απ’ όλα. Οι ασθενείς που επιλέγουν ένα συνδυασμένο πρόγραμμα τακτικών θεραπειών (π.χ. συνδυασμό peeling και μεσοθεραπείας, ή fraxel και laser σύσφιξης), είναι εκείνοι που σε βάθος χρόνου έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Σχολιάστε