Το Νέο Αισθητικό Πρότυπο

Το Νέο Αισθητικό Πρότυπο

- 13/02/2018

Πραγματικά είμαι ενθουσιασμένος γιατί ζούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή σε ότι αφορά το αισθητικό πρότυπο ομορφιάς. Αυτό είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στις αρχές του Φλεβάρη στο IMCAS (International Master Course on Aging Science). Ίσως το πιο σημαντικό ίσως meeting παγκόσμια των ειδικών της αισθητικής ιατρικής, που γίνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι και φέτος γιόρτασε τα 20 χρόνια του.Εκεί κατάλαβα πως δυο είναι οι τάσεις που ξεχωρίζουν πια και καθορίζουν το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας της ομορφιάς:

Οι Νέες τάσεις για το Αισθητικό Πρότυπο

Πρώτα από όλα η εγκατάλειψη των άκαμπτων, ανέκφραστων και υπερβολικά φουσκωμένων χαρακτηριστικών και η στροφή σε περισσότερο φυσικές εικόνες. Όροι όπως positive ageing, natural beauty και age beautifully αποκτούν πλέον σημασία καθώς όλο και περισσότεροι καθημερινοί άνθρωποι στρέφονται στην αισθητική ιατρική για να νιώσουν όμορφα και να φροντίσουν τον εαυτό τους. Συνεπώς, εγκαταλείπονται τα γκροτέσκα, εκκεντρικά και μερικές φορές αντιαισθητικά πρότυπα των σταρ της show-biz. Αντίθετα, μέσα από την επιστημονική έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη το προφίλ του κάθε ξεχωριστού ανθρώπου – αισθητικού ασθενή, η σύγχρονη αισθητική ιατρική προτείνει εξατομικευμένες λύσεις. Λύσεις που σέβονται τις επιθυμίες αλλά και τα όρια του καθενός, προσφέροντας μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αισθητική φροντίδα. Στα πλαίσια αυτά κανένας δεν αποκλείεται, καθώς υπάρχουν προτάσεις για κάθε ηλικία. Προτάσεις για άνδρες και γυναίκες και σε διαφορετικά επίπεδα τιμής ή δυσκολίας, όπως για παράδειγμα στην αποθεραπεία.

Η δεύτερη κυρίαρχη τάση είναι οι συνέργειες. Κάποτε η μόνη πρόταση της αισθητικής ιατρικής ήταν το χειρουργικό lifting. Σήμερα οι επιλογές είναι τόσες πολλές που εύκολα κανείς μπερδεύεται. Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος του ιατρού, δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού, να καθοδηγήσει τον ασθενή. Να του υποδείξει το συνδυασμό των θεραπειών που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε πως οι μηχανισμοί γήρανσης είναι πολλοί, διαφορετικοί και δεν αρκεί μια εφαρμογή μπότοξ για να χαρίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ιδανικό είναι ένα μελετημένο από ειδικό ιατρό, μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θεραπείας. Θα ξεκινά από τη διατροφή και την άσκηση και θα φτάνει ως τις εξειδικευμένες εφαρμογές υλικών, συσκευών και καλλυντικών που θα διεγείρουν μηχανισμούς ανάπλασης, θα προστατεύουν από τη γήρανση και θα αναστρέφουν την πορεία της! Θυμάμαι λοιπόν τον Γάλλο ιατρό Michel Pistor, τον πατέρα της μεσοθεραπείας, που έλεγε ότι “το δέρμα μας χρειάζεται πότε-πότε κι από κάτι, κι από λίγο” !

Σχολιάστε